Транспорт Украины и мира

Автомобільний транспорт

Автомобільний транспорт – вид транспорту для перевезення вантажів та пасажирів автомобільними дорогами.
Якщо ви вирушаєте в подорож на автомобілі, вам буде потрібен мобільний кондиціонер. У такому кондиціонері блоки для нагнітання, очищення та подачі повітря змонтовані в одному корпусі.

Характеристика

Автомобільний транспорт – одна з важливих галузей господарства, невід’ємна частина транспортної системи України.
Велике значення автомобільного транспорту на транспортному ринку країни зумовлене його перевагами перед іншими видами транспорту:
* маневреністю;
* здатністю забезпечити доправлення без додаткових перевантажень і пересадок;
* високою швидкістю доправлення й забезпеченням збереженості вантажу;
* широкою сферою застосування за видами вантажів;
* системами сполучення й відстанями перевезень.
Автомобільний транспорт використовують у всіх галузях господарства: за його допомогою здійснюють місцеві, міжміські та міжнародні перевезення промислових і сільськогосподарських вантажів, а також вантажів для торгівлі й будівництва. Автомобільний транспорт тісно пов’язаний з роботою залізничного, авіаційного, морського та річкового транспорту, він є одним із найбільш поширених засобів сполучення на малу віддаль. Широко застосовують і для транспортування вантажів на далеку віддаль, оперативного їх доправлення, зокрема продуктів, що швидко псуються, вантажів, незручних для перевезення іншими видами транспорту.

Технічна база

Технічну базу автомобільного транспорту складають рухомий склад, дороги та автотранспортні підприємства. До складу автомобільного транспорту входять підприємства автомобільного транспорту, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, авторемонтні та шиноремонтні підприємства, рухомий склад автомобільного транспорту, транспортно-експедиційні підприємства, а також автовокзали й автостанції, навчальні заклади, ремонтно-будівельні організації та соціально-побутові заклади, інші підприємства, установи й організації (незалежно від форм власності), що забезпечують роботу автомобільного транспорту.

Класифікація

За призначенням рухомий склад автомобільного транспорту ділиться на вантажні, пасажирські та спеціальні автомобілі. Вантажні автомобілі призначені для перевезення різних видів вантажів; пасажирські – для перевезення людей (автобуси й легкові автомобілі); до спеціальних належать автомобілі, обладнані відповідним устаткуванням і призначені для виконання певних операцій (автокрани, автогудронатори, автогрейдери, пожежні машини, автомобілі швидкої допомоги, пересувні ремонтні майстерні тощо).

Автомобільний траyспорт в Україні

В Україні автомобільний транспорт обслуговує широко розгалужена й розвинута система автосервісу, що замінила комплексні автотранспортні підприємства.
Україна має необхідні умови для формування автомобільного транспорту, що відповідав би світовим стандартам:
* достатню ресурсну базу і рівень розвитку техніки та технології;
* кваліфікований трудовий потенціал і передові науково-технічні розробки;
* вигідні природно-кліматичні й географічні характеристики території;
* конкурентоздатні науково-технічні проекти, що пройшли відповідну експертизу й готові до реалізації;
* затверджену концепцію створення й функціонування в Україні національної мережі міжнародних транспортних коридорів.
(Велика українська енциклопедія)

Exit mobile version