Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шевчович підтверджує, що позиція Євросоюзу щодо російських проектів з розширення газопроводу “Північний потік” залишається незмінною – всі проекти повинні відповідати європейському законодавству.

Про це він заявив у середу в Брюсселі на прес-конференції, передає УНІАН.

Шевчович констатував, що ЄК підтримує проекти, які відповідають основним принципам Євросоюзу в плані енергетичної безпеки, в тому числі диверсифікацію джерел постачання з метою посилення енергетичної надійності.

“Ми казали, що цей газопровід повинен відповідати європейському законодавству, Європейська комісія проаналізує це досьє, перш за все на відповідність законодавству ЄС”, – заявив він.

Віце-президент нагадав, що в ЄС “взяли до уваги проекти деяких комерційних підприємств з’єднати Німеччину та Росію через Балтійське море”.

“Але “Північний потік-3” та “Північний потік-4″ не дозволять купувати газ у нового постачальника, лише підвищать здатність транспортування в ЄС, яка наразі використовується тільки на 50%”, – сказав він.

При цьому Шевчович знову зазначив, що в ЄС враховують вже існуючі спроможності транспортування газу, зокрема, газопровід в Україні.

“Ми вже про це говорили – у нас є джерело постачання, який проходить через Україну, і наша точка зору з цього приводу очевидна”, – наголосив він.

Крім того, Шевчович висловився за проведення дискусії між німецькою владою та Єврокомісією на рівні експертів.

Як повідомлялося, на початку вересня російський “Газпром”, Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу “Північний потік – 2”.

У жовтні президент Росії Володимир Путін особисто дав старт будівництву газопроводу “Ухта – Торжок-2”, який забезпечить постачання газу газопроводом “Північний потік – 2” з Росії в Європейський Союз в обхід України. (Останні політичні новини України/epravda.com.ua/Транспорт Украины и мира)

Добавить комментарий