Морський транспортний комплекс є багатофункціональною структурою, що задовольняє потреби національної економіки у транспортному забезпеченні. Морські порти є складовою частиною транспортної і виробничої інфраструктури держави з огляду на їх розташування на напрямках міжнародних транспортних коридорів.
Чи знаєте ви, що електронний квиток для проїзду в автобусі не треба обмінювати в касі. З ним необхідно відразу йти на посадку в автобус ? А от ваучер треба обміняти на квиток у касі. Докладніше на сайті .
Від ефективності функціонування морських портів, рівня їх технологічного та технічного оснащення, відповідності системи управління та розвитку інфраструктури сучасним міжнародним вимогам залежить конкурентоспроможність вітчизняного транспортного комплексу на світовому ринку. Основними перевагами морської портової галузі України є:
· високий експортний потенціал вантажів чорних металів, вугілля, залізорудного концентрату та зернових;
· наявність потужностей з обробки вантажів;
· вигідне розташування морських портів для забезпечення транзитних вантажопотоків;
· наявність нормативно-правової бази щодо можливості залучення приватних інвестицій для розвитку портової галузі;
· наявність висококваліфікованих спеціалістів портової галузі.
Галузь з одним з найпотужніших потенціалом серед провідних країн світу:
· 38 державних підприємств з оборотом близько 10 млрд. грн. на рік
· 5000 галузевих суб’єктів господарювання
· 100 000 моряків-громадян України
· 1 робоче місце в галузі стимулює створення 4-5 робочих місць в суміжних галузях
На сьогодні портова система України налічує 18 морських портів, 13 з яких знаходяться на континентальній території України, і 5 портів – на тимчасово окупованій території АР Крим. Загальна потужність континентальних портів та терміналів становить 313,3 млн. т.
Завантаженість потужностей українських портів у 2018 році склала
43 % (перевалка 135,2 млн. т.), а у 2019 році – 51 % (перевалка 160 млн. т.) (Додаток 4). Основний морський порт річкової логістики – Херсонський морський порт, в 2018 році був завантажений всього на 41%, а у 2019 році – на 51%.
(Початок. Продовження слідує).
(mtu.gov.ua/Транспорт Украины и мира)

Добавить комментарий